De man en zijn liefde

 
 
In een slaperig provinciehoofdstadje in het Noorden des lands woonde een wat oudere, kalende man. Op een goede dag ontmoette hij daar elf jaar geleden een jongere vrouw waarmee hij bevriend raakte. Beiden waren hun partner verloren maar hun vriendschap was zuiver en platonisch.
Samen bezochten ze musea, tentoonstellingen, woonden concerten bij, tot beider genoegen. Hun interesse’s liepen parallel, ze hielden allebei van boeken, kunst en eenvoudige doch voedzame maaltijden.
Na verloop van tijd werden de contacten minder intensief, de man verhuisde naar een klein dorpje in het nabijgelegen Friesland waar hij veel natuur tegenkwam op zijn pas aangeschafte elektrische fiets, zoals bosschages en berkenbomen in de walkanten van diepe sloten naast de fietspaden, maar desondanks was hij best tevreden.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar ontwaakte hij wat minder tevreden. Niet wegens het slempen van spiritualiën of het tot diep in de nacht ontsteken van vuurwerk, neen, lieve lezer(es), hij was getroffen door een TIA.
Na opname in een nabijgelegen hospitaal (men leze daartoe ‘De man in het ziekenhuis’) werd hij nog eens getroffen door gelukkig niet zo heftige epileptische aanvallen die hij wild om zich heen slaand wist te verwerken. Toch bleek operatief ingrijpen noodzakelijk. Twee weken later moest dat plaatsvinden in een Universitair Medisch Centrum zodat de man ook eens onder professoren kon verkeren.

Inmiddels was er via e-mail contact met de platonische vriendin geweest die best wel geschrokken was. De winter had inmiddels zijn ijzelende vingers naar het Noorden des lands uitgestoken. Mensen schaatsten op straat, het openbaar vervoer per trekschuit/postkoets trein/bus was uitgevallen, scholen waren gesloten. De platonische vriendin stelde voor dat de man bij haar, in haar woonplaats, zou overnachten omdat de snelweg van daar naar de professoren goed berijdbaar was, in tegenstelling tot de boerenbinnenweggetjes die van het Friesche dorpje naar de grote stad leidden. Bijkomend probleem was dat de man zelf geen automobiel mocht besturen vanwege zijn recente epileptische belevenissen.
De man pakte zijn weekendtas met pyama, tandenborstel en scheerapparaat en stapte bij de platonische vriendin in de auto. In haar woonplaats gearriveerd keuvelden zij onder het genot van een kopje koffie genoeglijk enkele uren over van alles en nog wat.
En toen viel opeens het kwartje, de man op zijn kniën, voor zijn opeens niet meer platonische vriendin en vertelden ze elkaar hoeveel ze malkander lief hadden.

Ze hebben inmiddels besloten dat ze samen verder willen op hun levenspad. De man verhuist daarom naar de stad van Bartje waar ze gaan samenwonen. Hun kinderen juichen dat toe, vrienden zeiden ‘dat wisten we al lang’ en ze hopen nog lang en gelukkig hun bed gezellig te laten kraken hun leven te delen.

Een nieuw hoofdstuk in het boek des levens van uw Letterzetter is dus aangebroken, één van de redenen van zijn langere afwezigheid alhier. Maar zoals de oud-gouverneur van het Amerikaanse Californië ooit eens zei:
I’ll be back!
 
 

Advertenties
Een reactie plaatsen

38 reacties

 1. Luvienna

   /  12 februari 2016

  Wat een prachtig verhaal, Letter! En het mooiste eraan is dat het waargebeurd is. :-)) Wat hebben die RIA en epileptische aanvallen toch een mooi doel gediend.

  Wel een paardenmiddel overigens. :-p

  Beantwoorden
  • Dank je wel Luvienna! Het is gelukkig goed afgelopen en het is niet eens een sprookje (hoewel..?). Het was wel inspirerend, schrijfsgewijs maar het drukt je ook met de neus op de vergankelijkheid.

   Beantwoorden
 2. pawi

   /  12 februari 2016

  Wat een romantiek. Het is jullie gegund. Dat ook jullie kinderen er blij mee zijn is top.

  Beantwoorden
 3. Klare taal

   /  12 februari 2016

  Geweldig verhaal Letterzetter, een Tia die eindigt als een prachtig sprookje ‘ ze leefden nog lang en gelukkig’ , dat wens ik jullie van harte!

  Beantwoorden
 4. pawi

   /  12 februari 2016

  Medisch gezien blijf ik wel met vragen zitten. Een TIA geeft vrijwel nooit een epileptische aanval. Je hebt er nu meerdere gehad, lees ik, die aanvallen van epilepsie, Ergens klopt dat niet.

  Voor een TIA is het goed om de slagader die te vernauwd was weer schoon te maken. 97 % kans dat dat goed gaat. Daar zat jij dus bij. Bij die 97 %.

  Voor een epileptische aanval zijn andere maatregelen nodig. Analyse naar de oorzaak natuurlijk, en behandeling met medicijnen. Een operatie in je hals is daarvoor niet zinvol.
  Maarja, dit blog is daarvoor niet bedoeld.

  Ik hoop je niet te hebben lastig gevallen met mijn vragen. En nogmaals: blij dat je er weer bij bent!

  Beantwoorden
  • Volgens de behandelende neuroloog kán een insult optreden na een TIA, afhankelijk van de plaats waar de TIA plaatsvond. Blijkens de MRI-scan liggen die gebieden dicht bij elkaar. Gelukkig waren de insults niet heftig. Uiteraard is medicatie voorgeschreven, een anti-epilepticum waarvan je bijna gaat leviteren 🙂 Al met al heb ik vreselijk veel geluk gehad, in allerlei opzichten! En nee, je vragen zijn niet lastig, integendeel mag ik wel zeggen. Het getuigt van belangstelling en zoiets doet een mens goed.

   Beantwoorden
 5. Minder mooi en prachtig nieuws in een blog.
  Gefeliciteerd met de romantiek en sterkte met de gezondheid.

  Fijn om weer iets te lezen.

  Vriendelijke groet,

  Beantwoorden
 6. Myriam

   /  12 februari 2016

  Hoop dat je gezondheid snel vooruit gaat, en wens je alle succes in de liefde; Hoe mooi is dat, en dan nog zo mooi beschreven zeg…

  Beantwoorden
 7. Etienne Le Kerbec

   /  12 februari 2016

  Letterzetter, je hoofd is niet eén maar twéémaal op hol geslagen. De eerste keer vervelend, de tweede keer heuglijk.
  Blij te horen dat het goed gaat. Je letterkundige esprit is geenszins aangetast zo lijkt het. Blijf ons blij maken met je geschriften en je Liefde met andere declaraties.
  De zegen van Sint Valentijn rust op jullie!

  Beantwoorden
 8. Ad Hok

   /  12 februari 2016

  Ik zeg tegen mezelf: nou moet ik toch eens op dat blog van Letterzetter gaan kijken. Attenoje! Wat een belevenissen, en wat prachtig opgeschreven. Hulde, en heel veel sterkte, natuurlijk!

  Beantwoorden
 9. Letterzetter ik wens je alle geluk van de wereld zowel met je geliefde als met je gezondheid.
  Hoop nog vele blogjes bij jou te lezen.

  Groetjes Ria

  Beantwoorden
 10. Plopje

   /  12 februari 2016

  Geweldig Letterzetter. Als ik in een god zou geloven zou ik zeggen: gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Nu kan ik alleen zeggen: goddank dat het voor jullie zo mooi is gelopen.

  Beantwoorden
 11. Plopje

   /  13 februari 2016

  Daar hoort wel wat muziek bij:

  Beantwoorden
 12. Heel veel geluk samen. Soms loopt het zoals het loopt en dan loopt er nog een prachtig pad naast.

  Beantwoorden
 13. Ik kom hier toevallig langs en lees meteen zo’n persoonlijk, mooi verhaal.
  Heel veel geluk in dit nieuwe hoofdstuk in het leven!

  Beantwoorden
 14. Indra

   /  26 februari 2016

  Jeetje, Letterzetter. Apie verwees mij toevallig naar dit verhaal (n.a.v. een vraag/opmerking van mjj op de Wie is Wie-draad, waar jij kennelijk een en ander geschetst hebt), maar het is me volkomen ontgaan wat je de afgelopen maanden is overkomen. Niemand vertelt mij ook wat!
  Wat zal je ongelooflijk geschrokken zijn. Maar wat een leuke keerzijde van de medaille!
  Veel geluk met elkaar!

  Beantwoorden
 15. En dan staat dit bericht natuurlijk in schril contrast met het vorige. Wat heerlijk, Letterzetter, voor jullie beiden, dat jullie elkaar gevonden hebben. Ik wens jullie mooie, warme, liefdevolle en gezonde jaren toe en hoop dat jullie van elke seconde genieten!

  Beantwoorden
 16. Indra

   /  11 maart 2016

  Letterzetter gaat helemaal op in zijn nieuwe liefde en heeft alle contact met de boze buitenwereld verbroken. Gelijk heeft-ie.

  Beantwoorden
 17. Wat mooi en dat er eerst zoiets nodig is om dat te ontdekken he. Heel veel geluk samen en hoop dat je ook weer goed hersteld ben. En inderdaad we zien je vast nog wel een keer terug……….

  Beantwoorden
 18. pawi

   /  26 april 2016

  Lekker witten, scheren, snijden, vegen, stoffen, zuigen en soppen. Het kan niet op deze lente!
  Leuk je weer terug te zien bij Apiedapie

  Beantwoorden
 19. Mat.S.

   /  5 mei 2016

  Elke dag 100 mg Ascal houdt de dokter uit de hal

  Beantwoorden
 20. Hallo, ik kom hier voor het eerst en val meteen in een mooi verhaal. Kan ik je op mijn blogroll zetten?

  Beantwoorden
 21. wat een mooi verhaal en dat lees ik nu pas!

  Beantwoorden
 1. Da’s gezellig wakker worden | Apie is open
 2. Ikjes blijven steeds vaker ongefileerd | Apie is open

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: